Osnovan Ogranak Matice Hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

Osnovan Ogranak Matice hrvatske Hrvatska Kostajnica

U  subotu, 28. svibnja 2022. održana je osnivačka skupština Ogranka Matice hrvatske Hrvatska Kostajnica. U ime Inicijativnog odbora ogranka nazočne je pozdravila Marija Krupić istaknuvši da je ovo zapravo obnoviteljska skupština jer je ogranak MH Hrvatska Kostajnica postojao i pred 146 godina što je zapisano u Spomen – knjizi Matice hrvatske, od godine 1842. – 1892. koju su uredili Tadija Smičiklas i Franjo Marković.

Skupštinu su svojom nazočnošću počastili najugledniji članovi Matice hrvatske iz Zagreba: Miro Gavran, predsjednik; Mario Jareb, potpredsjednik MH; Marijo Dominikovića, glavni tajnik MH; Ida Hitrec, tajnica za ogranke u MH te Goran Galić, glavni urednik Vijenca.

Ogranak Hrvatska Kostajnica broji  24 člana od kojih je na skupštini bilo nazočno njih 20 koji su izabrali Mariju Krupić, za predsjednicu; Tihomira Babića za potpredsjednika; Filipa Babića za tajnika; a još dva člana predsjedništva su Stela Cvetnić-Radić i Ivan Lenac. Nadzorni odbor čine Tvrtko Račić, predsjednik; Ivica Celinščak, član; Muris Arnautović, član. Za likvidatora je izabran Hrvoje Konjevod, a za blagajnika Ana Šarić. Skupštinu je uspješno vodilo radno predsjedništvo u sastavu Đurđica Pavešić- Herkov, Ines Konjevod i Damir Ducić.  Zapisnik  je vodila Marinka Vaselek, a  ovjerovitelji zapisnika  su bili Dinka Šarić i Hrvoje Konjevod. Skupština je usvojila Plan djelovanja Ogranka za 2022. godinu, a Tvrtko Račić, profesor gitare, odsvirao je Polonezu Ivana Padovca i Malu melodiju Slavka Fumića.

Za prostor i organizaciju domjenka pobrinuo se Dalibor Bišćan, gradonačelnik, koji je pozdravljajući skup i goste, podržao osnutak Ogranka i ponudio daljnju potporu i suradnju. Marija Krupić je u završnoj riječi zahvalila svim matičarima, predstavnicima udruga s područja grada, ravnateljima ustanova, istaknuvši da je osnivanje Ogranka najljepša čestitka Gradu Hrvatska Kostajnica uz njegov 782. rođendan.

Objavljeno: 1.6.2022.

Scroll to Top
Skip to content