Ogranak Matice hrvatske u Hrvatskoj Kostajnici

KEREMPUH, 18.02.2023. (Subota) 20:00

U subotu, 18. veljače o.g. odlazak u Zagreb na izložbu u Klovićeve dvore gdje ćemo pogledati umjetničku zbirka biskupa Đure Kokše – Pečat vjere, trag umjetnosti, u 17,00 sati.

Nakon kratke pauze za kavu pogledat ćemo u Kerempuhu predstavu Mire Gavrana, Traži se novi suprug,  u 20,00 sati.

Polazak u 15,00 sati ispred Hrvatskog doma. Cijena 175, 00 kuna ili 23 eura!

Trajanje: 105 min 

TRAŽI SE NOVI SUPRUG

˝Traži se novi suprug˝ neobični je spoj komedije karaktera i komedije situacije te pruža brojne mogućnosti glumcima za stvaranje atraktivnih likova. Središnji je lik udovica koja odluči pomoću tarot karata i novinskog oglasa pronaći novog muža koji bi trebao zadovoljiti idealne, dakle, nemoguće kriterije. Istodobno, njezin prvi susjed, usamljeni neženja, odlučuje se napokon oženiti. Da bi osvojio njezino srce dosjeti se zamoliti za pomoć prijatelja iz djetinjstva, kojega nagovori da se javi na oglas i odglumi nekoliko prosaca koji će biti jedan gori od drugog. Miro Gavran u ovom djelu s izrazitim simpatijama oslikava prepoznatljive junake naše svakodnevice koji nastoje ostvariti svoje snove i ambicije.

Miro Gavran, jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival posvećen isključivo njegovim dramama, u ovom djelu s izrazitim simpatijama oslikava prepoznatljive junake naše svakodnevice koji nastoje ostvariti svoje snove i ambicije.“ 

 

KLOVIĆEVI DVORI, 18.02.2023. (Subota) 17:00

Umjetnička zbirka biskupa Đure Kokše – Pečat vjere, trag umjetnosti 

Ove godine obilježava se stotinu godina od rođenja monsinjora Đure Kokše (Molve, 1922. –  Zagreb, 1998.), zagrebačkog biskupa, teologa, filozofa, povjesničara, kanonista i sakupljača, dobrotvora hrvatskog naroda i dugogodišnjeg rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu te utemeljitelja raskošne zbirke umjetnina. Zbirka biskupa Đure Kokše pohranjena je na zagrebačkome Kaptolu gdje se čuva uz brojne druge umjetničke vrijednosti Zagrebačke nadbiskupije.

Kroz dvjestotinjak najznačajnijih djela, Galerija Klovićevi dvori donijet će presjek svih cjelina umjetničke zbirke, a kojima ćemo redefinirati njezin značaj u kontekstu hrvatske likovne umjetnosti. Uz umjetnost, važno nam je i otkriti humanističku osobnost biskupa Đure Kokše, tog renesansnog čovjeka, istaknutog promicatelja kulture i umjetnosti i jednog od najznamenitijih erudita našeg vremena.

Objavljeno: 26.1.2023

Scroll to Top
Skip to content